Plantjesmarkt

Zondag 8 mei 2016

12.00 uur tot 17.00 uur

De Tuinen van Weldadigheid, Hospitaallaan 48, 9341 AH Veenhuizen

Hier kan iedereen zaden, knollen, bollen, stekjes en plantjes ruilen, weggeven en verkopen.

Tijdens de markten is er ook een programma met workshops.

Thema: het jaar van de peulvrucht

2016 Is uitgeroepen tot het jaar van de peulvrucht. Voor ons een reden om peulvruchten extra in het zonnetje te zetten, onder andere tijdens de workshops. Andere gewassen zijn uiteraard ook van harte welkom.

 

 

zadenmarkt-friesland-noordelijk-zadennetwerk-banner

Zadenmarkt 5 maart 2016

Neushoorn, Ruiterskwartier 41, Leeuwarden.

Het Noordelijk Zadennetwerk organiseert, dit keer in samenwerking met de Leerschool Permacultuur, komend voorjaar weer een zadenmarkt. Op zaterdag 5 maart kan iedereen zaden, knollen, bollen, stekjes en plantjes ruilen, weggeven en verkopen. Tijdens de markt is er ook een programma met workshops.

Thema: het jaar van de peulvrucht

2016 Is uitgeroepen tot het jaar van de peulvrucht. Voor ons een reden om peulvruchten tijdens dit evenement extra in het zonnetje te zetten, onder andere tijdens de workshops. Andere gewassen zijn uiteraard ook van harte welkom.

Peulvruchten behoren wereldwijd tot de belangrijkste voedingsmiddelen. In veel culturen worden peulvruchten vrijwel dagelijks gegeten. Het is een landbouwgewas waar de meeste recepten van bekend zijn. Er bestaan talloze soorten peulvruchten: bekend in Nederland zijn de erwten en bonen, tuinbonen, linzen, kapucijners, peultjes en pronkbonen. Hier minder bekend zijn bv. sojabonen, kikkererwten en eetbare lupinen.

Peulvruchten hebben belangrijke voedingsvoordelen, ze vormen een belangrijke eiwitbron en ze bevatten vrijwel alle essentiële aminozuren. Peulvruchten geven een belangrijke bijdrage aan een duurzame voedselproductie, die gericht is op voedselveiligheid en een hoge voedingswaarde. Ze vormen een van de oudst bekende voedingsmiddelen van de mensheid: bij het ontstaan van de landbouw werden naast de granen ook de peulvruchten gedomesticeerd.

Achtergrond Noordelijk Zadennetwerk

Europese regelgeving en patentering van gewassen maken de teelt en verspreiding van zaden steeds moeilijker, vooral voor kleinere producenten en particulieren. Hiermee komt de diversiteit aan voedselgewassen onder druk te staan. De activiteiten van het Noordelijk Zadennetwerk zijn erop gericht een grote diversiteit aan voedselgewassen en -zaden in stand te houden, kennis te verspreiden en mensen te verbinden die zich hier mee bezig houden. Praktisch betekent dat het opzetten van een online marktplaats waar zaden geruild en verkocht kunnen worden, het organiseren van educatieve activiteiten en markten en op langere termijn ook het doen van onderzoek naar Noordelijke rassen.

Praktische informatie

Zaterdag 5 maart 2016: zadenmarkt

Locatie: Neushoorn, Ruiterskwartier 41, 8911BP Leeuwarden

Tijd: 12.00 uur tot 17.00 uur

Een kraam van 4 meter kost € 25. Een halve kraam huren kan ook.

Een kraam is gratis voor kleinschalige non-profit initiatieven en groepen die zaden of plantjes komen ruilen.

Meer informatie en contact

 

Voel je vrij om de flyer te downloaden, te printen en uit te delen.

Download Flyer

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze markt is in samenwerking met http://www.leerschoolpermacultuur.nl

Adres op googlemaps is www.googlemaps.nl/maps/…

banner-kalender

Plantjesvrijmarkt

Zondag 10 mei 12.00 tot 17.00 uur Biotoop Haren.

10 mei heeft het Noordelijk Zadennetwerk een plantjesvrijmarkt in de open kas in De Biotoop te Haren. Iedereen kanplantjes of stekjes of zaden ruilen of voor een klein bedrag verkopen. De markt is van 12.00 tot 17.00 uur. Meedoen is kosteloos. Opgeven voor een plekje op de markt is gewenst en kan via info@noordelijkzadennetwerk.nl . De catering wordt verzorgd door Irma Frieling

plantjesmarkt1

 
Feestelijke opening Noordelijk Zadennetwerk met zadenruilmarkt

feestelijke-start2

zaterdag 7 maart 2015 van 12.00 uur tot 20.00 uur.
Plaats: Tuin in de Stad, Friesestraatweg 137 a, Groningen.
Entree: gratis voor bezoekers; kraamhouders tot 1m2 gratis, daarna 5,- per meter.
Aanmelden als kraamhouder: info@noordelijkzadennetwerk.nl

De lijst met deelnemers van de zadenmarkt is tot nu toe als volgt:

De Hexenketel                                 Jam, fruit, kruiden
De Godin                                         Zaden
wildpluktuin                                     Wilde planten en “onkruiden”
De Tuinen van Weldadigheid           groenten, fruit, kruiden
Tuin in de stad                                  zaden en stekjes
De Helleborus                                  permacultuur in Groningen
Roeach                                            zadenbieb
ASEED Europe                              zadenactiegroep
noordelijk zadennetwerk                wij
ruiltafel                                           iedereen kan vrij ruilen
Wijngaard Puur uit de Buurt           stekjes
cyclos en zo                                    markt noordelijkzadennetwerk
Velt                                                 boeken

Lees meer

 

 

 

 

 

Written by admin