banner4

Nieuws en agenda

Plantjesmarkt Zondag 8 mei 2016 12.00 uur tot 17.00 uur De Tuinen van Weldadigheid, Hospitaallaan 48, 9341 AH Veenhuizen Hier kan iedereen zaden, knollen, bollen, stekjes en plantjes ruilen, weggeven en verkopen. Tijdens de markten is er ook een programma met workshops. Thema: het jaar van de peulvrucht 2016 Is uitgeroepen tot het jaar van… Read more »

 • Yin Yang1

  Zadenmarkt in Valthermond

  Zaterdag 11 maart 2017 Zadenmarkt Valthermond Het Noordelijk Zadennetwerk organiseert ook in 2017 weer een Zadenmarkt. Op zaterdag 11 maart is er een mooi aanbod aan zaden, knollen, bollen, stekjes, plantjes en gerelateerde artikelen in het Buurthuis het Veurhof in Valthermond. Heb je biologische zaden over neem ze dan mee, want er is er ook… Read more »

 • vriendendag

  Vriendendag

  Vriendendag Noordelijk Zadennetwerk 1 oktober 2016, 14.00-17.00uur. Op deze dag ben je van harte welkom als vriend van het noordelijk zadennetwerk. Deze middag doen we verslag van het afgelopen jaar, geven we een workshop en is er ruimte om met elkaar ervaringen en bevindingen én zaden(!) uit te wisselen. De bijeenkomst is in Haren, Erasmuslaan… Read more »

 • fr├╕-popup-10-10_grafik-hvid_baggrund

  Denemarken, 12 punten!

  Denemarken is sinds najaar 2015 het rolmodel voor biodiversiteit vriendelijke zaad marketing wetgeving in de Europese Unie. Ze zetten daarmee druk op alle andere landen binnen de EU die momenteel juist de druk om onze zadenerfgoed te commercialiseren omarmen. De Deense Seed Savers (Frøsamlerne), De Deense Vereniging voor Practische Ecologie (Landsforeningen Praktisk Økologi) en andere… Read more »

 • patent-op-tomaat

  Actie: De Grootste Zadenbank van Nederland

  ‘Het aantal juristen zal toenemen, maar het aantal kwekers neemt juist af.’ Het rommelt in de E.U. over het onderwerp patenteren van planten of planteneigenschappen. Een aantal grote bedrijven proberen op grote schaal octrooieren (patenten) van natuurlijke eigenschappen van planten en dieren te verkrijgen. Hiermee ontstaan monopolieposities en gaat de diversiteit in de zadenmarkt verloren…. Read more »

 • logo Tuinen v Weldadigheid

  De eerste eetbare plantenmarkt op 8 mei 2016

  Noortje Guldenaar Op een werkelijk prachtige, zomers warme zondag in mei, vond de eerste eetbare planten markt van de drie noordelijke provincies plaats. De locatie, het parkeerterrein van de Tuinen van Weldadigheid, was een uitgelezen plek voor deze eerste editie, die georganiseerd werd door het Noordelijk Zadennetwerk en Lambert Sijens van de Tuinen van Weldadigheid…. Read more »

 • stevia

  Pas op, bio-piraten!

  In het Zuiden halen, in het Noorden verdienen: bedrijven konden tot nu toe met genetische bronnen van planten en dieren ongeremd geld verdienen, zonder te hoeven delen. Sinds 2014 is het Nagoya-Protocol in werking: de nieuwe regels kunnen de biopiraterij een voet dwarszetten. Stevia is een voorbeeld hiervan. De uit deze plant geëxtraheerde zoetstoffen zijn… Read more »

 • plantjesmarkt-plantjes

  Programma Eetbare Plantjesmarkt 8 mei 2016

  12.30-12.45    opening met een welkomstwoord namens NZN Monique Wijn is voorzitster van het Noordelijk Zadennetwerk en  Lambert Sijens is oprichter en eigenaar van de Tuinen van Weldadigheid. 13.00-14.00    workshop ronde 1: Rondleiding op Tuinen van Weldadigheid door Lambert Sijens. Workshop Bodem/composteren. Door Mirjam Weischer, voorzitter van Velt regio Emmen ‘Eco van Grond tot Mond’. 14.15-15.15  … Read more »

 • afbeelding-2-achtergrondartikel

  Vervoer, bereikbaarheid en pendelbussen naar de Eetbare Plantjesmarkt

  Eerste eetbare plantjesmarkt in Veenhuizen. Op zondag 8 mei (moederdag) is er van 12 tot 17 uur een markt met een uniek en zeer groot aanbod aan bijzondere eetbare planten! Alles wat niet bij het tuincentrum of in de potjes van Albert Heijn te krijgen is hier wel. In de mooie Tuinen van Weldadigheid zijn er… Read more »

 • banner-plantjesmarkt1

  Eetbare Plantjesmarkt zondag 8 mei op Tuinen van Weldadigheid, Veenhuizen.

  In maart hadden we de zadenmarkt in Leeuwarden wat een groot succes was. Voor mei staat de plantjesmarkt op de Tuinen van Weldadigheid in Veenhuizen op de planning. En wel op zondag 8 mei, een leuk cadeau voor Moederdag om daar met elkaar heen te gaan! Dat dit ook weer een prachtige dag gaat worden… Read more »

 • banner4

  Programma workshops zadenmarkt 5 maart

  12.30-12.45 OPENING Isabelle Diks; wethouder Leeuwarden duurzame ontwikkeling, recreatie en toerisme, Tevens voorzitster van oa Stedennetwerk Stadslandbouw, Netwerk Landbouw in Verbinding EN ambassadeur Initiatief Bewust Bodemgebruik.zal de markt openen. https://www.facebook.com/isabelle.diks?fref=ts —————————————— 13.00-14.00 WORKSHOP RONDE 1 —————————————— BIODIVERSITEIT BIJ GEMEENTE LEEUWARDEN. Gilberto van gemeente Leeuwarden komt graag wat vertellen over wat de gemeente doet met biodiversiteit… Read more »